Ziekte van Ledderhose

LedRad-studie – radiotherapie voor de ziekte van Ledderhose

De LedRad-studie is een klinische studie naar de effectiviteit van radiotherapie bij de ziekte van Ledderhose. De studie wordt uitgevoerd bij 4 centra/ziekenhuizen in Nederland. Van januari 2018 tot oktober 2019 werden 84 patiënten geïncludeerd. Loting bepaalde of mensen werden behandeld met radiotherapie of met sham-radiotherapie (placebo). Welke behandeling patiënten kregen was niet bekend voor zowel de patiënten als de behandelaars/onderzoekers. Na behandeling werden patiënten de eerste 2 jaar halfjaarlijks gezien voor controle, daarna jaarlijks. Na de controle op 18 maanden werd bekend gemaakt welke behandeling patiënten hadden gekregen. Uitkomstmaten in het onderzoek zijn: pijn, kwaliteit van leven, loopvermogen en bijwerkingen van de behandeling. Resultaten t/m 18 maanden laten zien dat patiënten, die met radiotherapie werden behandeld, een significante verlaging van pijn hadden, een significante verbetering van kwaliteit van leven en het loopvermogen, dit allemaal in vergelijking met de resultaten van patiënten behandeld met sham-radiotherapie. De meest voorkomende bijwerkingen waren roodheid-, branderigheid- en droogheid van de huid en een tijdelijke toename van pijn. Deze bijwerkingen waren over het algemeen mild van karakter en het grootste deel was hersteld tijdens de controle op 18 maanden na behandeling. Op dit moment loopt nog de lange follow-up van patiënten. Patiënten worden t/m 5 jaar na behandeling jaarlijks in de kliniek gezien voor controle, daarna wordt er, als patiënten hiermee instemmen, overgestapt op een jaarlijkse telefonische controle.


De resultaten t/m 18 maanden hebben aangetoond dat de behandeling met radiotherapie effectief is. Omdat deze behandeling in NL geen verzekerde zorg is, i.v.m. gebrek aan wetenschappelijk bewijs, is het Zorginstituut Nederland gevraagd om met de publicaties vanuit ons onderzoek hier opnieuw naar te kijken. Dit heeft geleid tot een duiding. In augustus 2024 heeft het Zorginstituut geoordeeld dat de behandeling met radiotherapie voor de ziekte van Ledderhose voldoet aan de stand der wetenschap en praktijk en dat het moet worden opgenomen in het basispakket. Hiermee is er een wetenschappelijk bewezen effectieve behandeling beschikbaar gekomen voor deze patiënten groep.


Link: Standpunt - Radiotherapie bij de ziekte van Ledderhose kan worden vergoed uit basispakket | Standpunt | Zorginstituut Nederland


Bij de volgende centra in NL wordt radiotherapie voor Ledderhose gegeven (mogelijk volgen er nog meer):

  • Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
  • Catharina Ziekenhuis Eindhoven
  • Isala Zwolle
  • Medisch Spectrum Twente (MST)
  • NWZ Alkmaar
  • Reinier de Graaf Gasthuis Delft
  • RadboudUMC Nijmegen


Hiervoor is een verwijzing van de huisarts of een medisch specialist, waar de patiënt bekend is met de Ledderhose, nodig.


Links naar artikelen die reeds zijn voortgekomen uit de Ledrad-studie:

Radiotherapy for Ledderhose disease: Results of the LedRad-study, a prospective multicentre randomised double-blind phase 3 trial - PubMed (nih.gov)

An economic evaluation of radiotherapy for patients with symptomatic Ledderhose disease - PubMed (nih.gov)

Effect of painful Ledderhose disease on dynamic plantar foot pressure distribution during walking: a case-control study - PubMed (nih.gov)