Ulcus wond? Een Ulcus is een slecht genezende wond op de voet. De slechte genezing is vaak het gevolg van een (bloed)circulatiestoornis.
De meest voorkomende oorzaak van een Ulcus wond is vaak een verstoring van de bloedsomloop. Dit kan zowel een probleem zijn in de slagaders die bloed aanvoeren, zoals vernauwing van de bloedvaten of aderverkalking, als in de aderen die bloed afvoeren. Soms kan een combinatie van stoornissen in zowel slagaders als aderen leiden tot een Ulcus wond. Andere factoren zoals verwondingen, huidkanker en infecties kunnen ook een rol spelen. In het geval van een slagaderlijke stoornis is er onvoldoende bloedtoevoer, wat resulteert in een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen in de weefsels, wat leidt tot pijnlijke open wonden die moeilijk genezen. Deze wonden bevinden zich vaak rond de tenen, voeten of aan de buitenkant van het onderbeen en de enkels. Diabetes (suikerziekte) en roken worden beschouwd als risicofactoren. Bij een veneuze stoornis, zoals spataderen of een geschiedenis van trombose, is de bloedafvoer verstoord, wat leidt tot stilstaand bloed en ontstekingen in de weefsels.
In de initiële fase van een Ulcus is de wond vaak bedekt met zwart of geelbruin dood weefsel, bekend als necrose. Naarmate de wond schoner wordt, ontstaat er een rode wondbodem en kan de wond geleidelijk aan dichtgroeien. Bij veneuze stoornissen ervaren mensen vaak een zwaar, vermoeid gevoel in de benen, gepaard met vochtophoping in de onderbenen. Vaak zijn spataderen zichtbaar. In latere fasen kunnen bruine verkleuringen, witte plekjes en roodheid rond de enkels ontstaan, vooral aan de binnenzijde. Uiteindelijk kan in dit gebied een Ulcus ontstaan. Wonden als gevolg van veneuze stoornissen zijn meestal niet erg pijnlijk, maar in sommige gevallen kan er sprake zijn van een geïnfecteerde wond, gekenmerkt door roodheid rondom de wond, pijn en soms een onaangename geur. Bij arteriële stoornissen (vaatvernauwing) ervaren mensen aanvankelijk vaak pijn in de kuit tijdens het wandelen (etalagebeen), die later ook in rust kan optreden, vooral 's nachts. Op den duur kunnen zich pijnlijke wonden ontwikkelen.
Bij verminderde bloedafvoer in de oppervlakkige aderen kunnen spataderen operatief of met endoveneuze LASER behandeld worden. In gevallen van een slecht functionerend diep aderstelsel is een operatie niet mogelijk. Om een open been te genezen, is het essentieel om de bloedafvoer te verbeteren en vochtophoping te verminderen. Zwachtelen van het onderbeen is hiervoor noodzakelijk, waarbij het van groot belang is dat de zwachtels op de juiste manier worden aangebracht. Regelmatige lichaamsbeweging, met name het gebruik van de kuitspierpomp, is ook van belang. De verschillende zalven, gazen en wondverbanden die op de wond worden aangebracht, hebben minder invloed op de wondgenezing dan vaak wordt gedacht. Om het opnieuw ontstaan van een open been door verminderde bloedafvoer te voorkomen, kan het dragen van een goede steunkous na de genezing van de wond in veel gevallen zinvol zijn. Bij verminderde bloedaanvoer door de slagaderen zal de vaatchirurg onderzoeken of de bloedaanvoer verbeterd kan worden. Looptraining is een geschikte behandeling bij lichte stoornissen in de bloedaanvoer. Bij verstopping van de slagaderen is dotteren (het opheffen van obstructies met een katheter en ballonnetje) of een operatie van de slagaderen (bypass) soms mogelijk, afhankelijk van de situatie. De vaatchirurg zal dit met u bespreken.
Lopen helpt ook tegen de pijn. Het strakke verband kan pijn doen. Als u 10 minuten loopt, wordt de pijn minder. Lukt het u niet om oefeningen te doen of om elk uur een stukje te lopen? Vertel dit uw huisarts. Deze kijkt dan met u wat u kan helpen. Soms kan een rollator bijvoorbeeld helpen. Of kan een fysiotherapeut u helpen.
Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.