Hallux limitus betekent letterlijk een beperkte bewegingsmogelijkheid van het grote teengewricht. Een hallux rigidus wil zeggen een volledig verstijfd grote teengewricht. Hierbij is dus geen beweging meer mogelijk. Deze twee begrippen worden vaak door elkaar gebruikt. Het onderscheid zit hem dus in de mate van beweging van het gewricht. Over het algemeen worden meer vrouwen met deze aandoening gezien dan mannen.
De aandoening hoeft niet per definitie klachten op te leveren. Sommige mensen hebben nergens last van, terwijl anderen bijvoorbeeld moeite hebben met het afwikkelen tijdens het lopen, omdat de beweging in het grote teengewricht beperkt is. Door deze functiebeperking komt er veel stress op het gewricht, wat pijnlijk en gezwollen aan kan voelen. Mensen kunnen problemen ondervinden met schoenen, doordat ze te slap zijn en er daardoor te veel van de functie van de grote teen wordt gevraagd. Omdat de functie van de grote teen wordt beperkt, gaat het lichaam elders compenseren. Vaak zien we dit aan het laatste kootje van de grote teen dat omhoog gaat staan.
Een hallux limitus en rigidus kunnen op verschillende manieren ontstaan. Zo kan bijvoorbeeld de pees van de grote teen die aan de onderzijde loopt te strak gespannen staan, waardoor hij minder beweging toelaat in het gewricht. We spreken van een functionele hallux limitus.Ook bij een hallux valgus (scheefstand van de grote teen) wordt de bewegingsmogelijkheid beperkt, doordat het gewricht niet meer goed kan afwikkelen. Deze afwijkende voetstand wordt met regelmaat in de praktijk gezien, vaak in combinatie met een platvoet.Een andere oorzaak van deze aandoening kan een gewrichtsontsteking zijn, bijvoorbeeld door jicht en reuma. Het gevolg hiervan is dat er meer botaanwas wordt gemaakt, waardoor de grote teen minder kan bewegen.Slijtage van het kraakbeen in het grote teengewricht wordt ook gezien als oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een ongeluk, zoals bij verschillende sporten waarbij het teengewricht te veel belast wordt. Ten slotte kan er erfelijke aanleg zijn voor deze aandoening.
Zoals eerder vermeld, heeft niet iedereen last van deze aandoening en hoeft er dus niet per se iets te gebeuren. Als er echter wel klachten zijn, zijn er verschillende behandelmogelijkheden waar de registerpodoloog bij kan helpen. Een optie is het maken van zolen met een extra verstijving ter hoogte van het grote teengewricht. Hierdoor hoeft de teen tijdens het lopen minder af te wikkelen, wat kan leiden tot minder pijnklachten. Daarnaast kunnen zolen een eventuele afwijkende voetstand corrigeren. De registerpodoloog geeft ook advies over geschikt schoeisel, met de nadruk op schoenen met een stijve loopzool om de afwikkeling van de grote teen te verminderen. De schoen neemt als het ware de functie over, waardoor de teen zo veel mogelijk wordt ontzien. Verder geeft de zorgverlener advies om activiteiten die gerelateerd zijn aan pijn te verminderen en samen met de patiënt te kijken naar wat wel mogelijk is.
U kunt zelf proberen de klachten te verminderen door stevig schoeisel aan te schaffen. Daarnaast kunt u simpele oefeningen doen om de grote teen soepel en lenig te houden. Wij kunnen u hierover adviseren. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van een handdoek op de grond en proberen deze met uw tenen naar u toe te trekken. Herhaal deze oefeningen een aantal keer per dag.
Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.