Hernia

Een hernia (hernia nuclei pulposi) treedt op wanneer een tussenwervelschijf in de wervelkolom uitsteekt, wat druk uitoefent op het ruggenmerg of een zenuw, waardoor deze geïrriteerd of ontstoken raakt. Hernia's kunnen op verschillende plaatsen in de wervelkolom voorkomen, maar komen het meest voor in de lage rug. Deze aandoening treft vaak mensen tussen de 20 en 50 jaar en ontstaat vaak door een verzwakking van de tussenwervelschijf. Soms wordt het ook veroorzaakt door langdurige of zware belasting in een onjuiste houding. De pijn die wordt veroorzaakt door een hernia manifesteert zich meestal als intense pijn in het been, vooral bij het zitten. Hoesten of niezen kan ook pijn uitlokken. Daarnaast kan er een tintelend gevoel in de benen ontstaan. In veel gevallen verdwijnen de klachten binnen enkele maanden. Als dit niet het geval is, kan een operatieve behandeling overwogen worden. Het is raadzaam om bij aanhoudende klachten medisch advies in te winnen. 

Oorzaken van een Hernia

Een hernia kan ontstaan als gevolg van verschillende factoren, waaronder een slechte houding (veel zitten), overbelasting en gebrek aan lichaamsbeweging. Erfelijke aanleg kan ook een rol spelen, aangezien het in sommige families vaker voorkomt. Bovendien kan veroudering bijdragen aan slijtage van tussenwervelschijven en het optreden van een hernia. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan preventieve maatregelen, zoals een goede houding en regelmatige lichaamsbeweging, om het risico op het ontwikkelen van een hernia te verminderen.

Symptomen van een Hernia

Een hernia manifesteert zich vaak met initiële klachten in de lage rug, waarbij de pijn variabel kan zijn en soms periodes van geen ongemak kent. Gedurende andere tijden kan de pijn zo ernstig zijn dat normale werkzaamheden niet kunnen worden uitgevoerd. Aangezien een hernia druk kan uitoefenen op een zenuw, kan de pijn uitstralen naar de billen en één of beide benen. De pijn in de onderbenen kan zich manifesteren als krampen, tintelingen, verminderd gevoel of spierzwakte, wat bijvoorbeeld kan leiden tot een klapvoet. Hoesten, niezen of persen kan de klachten verergeren, omdat dit de druk op de tussenwervelschijven vergroot. Diverse lichamelijke testen kunnen helpen bij het achterhalen van de oorzaak.

Bij een vermoeden van een hernia zal er doorgaans doorverwezen worden naar de huisarts voor verdere analyse. Een registerpodoloog komt regelmatig herniaklachten tegen, maar kan de hernia zelf niet laten verdwijnen. De focus van een registerpodoloog ligt vaak op het verlichten van symptomen die voortkomen uit een verkeerde voetstand, zoals een holvoet of platvoet, of een afwijkende afwikkeling van de voet. Als er ook sprake is van een beenlengteverschil, kan dit gecorrigeerd worden met behulp van podotherapeutische steunzolen. In veel gevallen gaat de behandeling hand in hand met fysiotherapeutische consulten om de spieren te versterken en de houding te verbeteren.

Behandeling van een hernia

Er zijn verschillende behandelopties beschikbaar voor herniaklachten, variërend van conservatieve, niet-operatieve therapieën tot chirurgische ingrepen. Rust wordt vaak aanbevolen om de belasting op de rug te verminderen en de druk op aangetaste structuren, zoals zenuwen, te verlichten. Fysiotherapie kan helpen bij het versterken van de spieren rondom de lage rug, wat de belasting op de wervelkolom kan verminderen en de stabiliteit kan verbeteren.

Wanneer conservatieve behandelingen geen verlichting van de pijn bieden, schrijven huisartsen vaak medicatie voor. Dit kan variëren van lichte medicatie zoals paracetamol tot zwaardere medicatie zoals morfine. Als conservatieve therapie niet effectief is, kan een hernia-operatie noodzakelijk zijn. Tijdens de operatie wordt de uitpuiling (hernia) van de tussenwervelschijf verwijderd om de druk op de zenuwen te verminderen en de pijn te verlichten. Een herniaoperatie is de enige therapie voor het definitief verwijderen van de hernia. 

Plan direct een afspraak

Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.