Artrose in de rug is een aandoening waarbij het kraakbeen van de tussenwervelschijven tussen de ruggenwervels slijtage vertoont. Deze schijven fungeren als schokdempers voor het lichaam en bestaan uit kraakbeen met een geleiachtige kern in het midden. Wanneer het kraakbeen slijt, neemt de natuurlijke schokdemping tussen de gewrichten af. De oorzaken van artrose in de rug zijn niet eenduidig en kunnen worden beïnvloed door factoren zoals geslacht, leeftijd, levensstijl en gewicht. De voornaamste klachten van artrose in de rug zijn pijn en stijfheid. Op de lange termijn kan er ook een beperking in de bewegingsvrijheid ontstaan. Artrose is een chronische aandoening die niet te genezen is, en de klachten kunnen in de loop van de tijd verergeren. Het is echter belangrijk om voldoende te blijven bewegen, zodat de spieren in de rug sterk genoeg blijven om de wervelkolom te ondersteunen.
Artrose kent verschillende oorzaken. Ouderdom speelt hierbij een belangrijke rol. Naarmate men ouder wordt, kan het kraakbeen tussen de botten meer verzuren en minder flexibel worden. Daarnaast kunnen de schoenen die men draagt ook bijdragen aan artrose. Schoenen die te soepel zijn, kunnen ervoor zorgen dat de voet te veel bewegingsruimte heeft, wat pijnklachten kan veroorzaken.
Artrose kan de stand van de rug beïnvloeden en de druk op de wervels veranderen, wat verschillende klachten kan veroorzaken. Deze klachten variëren van lokale pijn, zoals onderrugpijn, tot uitstralende pijn elders in het lichaam door beklemming van zenuwbanen. In gevallen van ernstige slijtage kunnen de botcontouren beschadigd raken doordat de wervels over elkaar schuren. Dit kan leiden tot klachten zoals stijfheid, opstartklachten en een zeurende of stekende pijn. Daarnaast kan de belastbaarheid verminderen als gevolg van de pijnklachten.
Artrose in de rug kan worden vastgesteld via radiodiagnostisch onderzoek, zoals röntgenfoto's. Hoewel een registerpodoloog slijtage niet kan genezen, kan deze wel bijdragen aan het stabiliseren en verlichten van de klachten. Als er sprake is van een afwijkende houding van de voeten, knieën, benen en/of rug, kan een registerpodoloog dit corrigeren met behulp van podotherapeutische steunzolen. Samenwerking met een fysiotherapeut of houdingstherapeut kan ook belangrijk zijn in de behandeling.
Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.