Springersknie

Springersknie? Een van de meest voorkomende knieklachten bij sporters is de Jumpers knee, ofwel de springerknie. Dit is een overbelastingsletsel van de peesaanhechting aan de onderzijde van de knieschijf die ontstaat door een disbalans tussen de belasting en belastbaarheid. Vaak wordt er een zeurende pijn onder de knieschijf gevoeld die aanwezig is tijdens en na het sporten. Ook stijfheid en/of startpijnen kunnen aanwezig zijn. Deze klacht komt vaak voor bij sporten waar veel belasting van de knie plaatsvindt, bijvoorbeeld volleybal en hardlopen. Risicofactoren zijn spierverkortingen in het bovenbeen, eerdere blessures, verminderde rompstabiliteit en statiekafwijkingen zoals X- en O-benen. Het uitvoeren van spierversterkende oefeningen en rekoefeningen zijn hierin belangrijk. Indien er een statiekafwijking aanwezig is, kunnen podotherapeutische zolen een oplossing bieden door de afwijking te corrigeren. 

Oorzaken van Springersknie

Een springersknie is een typische overbelastingblessure. Het begint vaak acuut, waarbij er kleine scheurtjes in het peesweefsel gaan ontstaan. Als dit niet genoeg tijd krijgt om te genezen en de overbelasting blijft aanhouden (chronisch) verandert het peesweefsel van structuur, waardoor het als het ware zwakker wordt. De overbelasting kan ontstaan doordat er te veel kracht wordt uitgeoefend tijdens het springen. Ook een spierverkorting kan deze klacht veroorzaken, evenals een eerdere blessure. Daarnaast kunnen standsafwijkingen zoals platvoeten, holvoeten, x-benen, o-benen en een beenlengteverschil een rol spelen bij het ontstaan van deze klacht.

Symptomen van Springersknie

Mensen met deze klacht ervaren pijn aan de voorzijde van het kniegewricht, net onder de knieschijf. De pijn manifesteert zich tijdens en na het sporten. In een vergevorderd stadium kan de pijn ook aanhouden in rustperioden. Soms is de kniepees licht gezwollen en kan men stijfheid ervaren.

Springersknie bij fietsen

Een springersknie ontstaat ook vaak bij fietsen. Een verkeerde positie op de fiets, een onjuiste trainingsopbouw of langdurig fietsen met een te groot verzet kunnen verschillende oorzaken zijn van deze knieklachten. Ook de stand van de voet heeft hier invloed op, wat kan leiden tot een verkeerde spierbelasting (m. Quadriceps femoris), waardoor overbelasting kan ontstaan met een Springersknie als gevolg. Een op maat gemaakte podotherapeutische zool kan zorgen voor een evenwichtig spiergebruik door de positie van het lichaam op de fiets te wijzigen en zo het trappen efficiënter te laten verlopen.

Springersknie bij hardlopen

Speciaal voor sporters voeren wij een sportpodotherapeutisch onderzoek uit om de oorzaken van een Springersknie bij hardlopers te achterhalen. De oorzaak van de klacht kan namelijk bij de persoon zelf liggen, maar ook omgevingsfactoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van de klacht.

Behandeling van Springersknie

Herstel van pezen heeft tijd nodig, omdat dit weefsel slecht doorbloed is en dus langer nodig heeft om te genezen. Vaak is een combinatie van behandelmethodes een goede oplossing om dit probleem aan te pakken. De registerpodoloog kan bijvoorbeeld de stand van de voeten en knieën beoordelen. Bij een afwijking kunnen corrigerende steunzolen worden gemaakt om de voeten en knieën neutraler te positioneren, waardoor de belasting op de knieën wordt geoptimaliseerd. Daarnaast kan de registerpodoloog met rekoefeningen de knieschijfpees versterken. Ook kan door middel van taping meer rust worden gegeven aan deze pees.

Wat kan ikzelf doen om pijnklachten van Springersknie te verminderen?

U kunt proberen belastende activiteiten voor de knieschijfpees zoveel mogelijk te vermijden om herstel te bevorderen. Rekoefeningen kunnen ook worden toegepast om de belasting op de pees te verbeteren; deze fungeren als een soort warming-up. Als u ernstige pijn ervaart, kunt u overwegen pijnstillers te nemen.

Springersknie is een overbelastingsblessure van de kniepees, gelegen tussen de knieschijf en de bovenkant van het scheenbeen. Bij deze blessure ontstaan meestal pijnklachten bij de aanhechting aan de onderzijde van de knieschijf, maar soms ook aan de bovenkant van het scheenbeen. Het komt voor bij sporters van alle leeftijden en ontstaat met name bij activiteiten zoals springen, hardlopen, traplopen en afzetten.

De oorzaak van de klacht ligt vaak in een verkeerde stand van de voet, knie of been, maar ook een verkeerde trainingsopbouw of sporten op een harde ondergrond kan de klacht veroorzaken. Bij het sportpodotherapeutisch onderzoek gaan we op zoek naar de oorzaak van de blessure. Als we de oorzaak hebben gevonden, kan een individueel behandelplan worden opgesteld in de vorm van schoenadvies, oefeningen, of een corrigerende zool om de voet-, been-, of kniestand te verbeteren.

Plan direct een afspraak

Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.