Een verstuikte enkel, ook wel een verzwikte of gekneusde enkel genoemd, kan al gauw gebeuren. U kunt deze blessure krijgen door een verkeerde beweging tijdens het sporten of gewoon door een kleine verstapping. U bent met een gekneusde enkel zeker 8 weken uit de running wat betreft sporten. Sporters zijn vaak ongeduldig en beginnen dan te snel weer met sporten of op een verkeerde manier te bewegen. Dit kan de blessure alleen maar verergeren. Neem bij een verstuikte enkel eens contact op met een van onze specialisten. Zij geven u graag deskundig advies over hoe u hier het beste mee om kunt gaan.
Meteen nadat u uw enkel verstuikt, ontstaat er een scherpe pijn aan de buitenkant van uw enkel (bij inversietrauma, bij eversietrauma zit de schade aan de binnenkant). Na enkele minuten kan de pijn lichtelijk afnemen, waarna u weer voorzichtig kunt lopen. Toch blijft uw verstuikte enkel nog even pijnlijk. Na een korte tijd kan uw enkel gaan zwellen en er ontstaat een blauwe plek aan de buitenkant van uw enkel. Dit ontstaat door de bloeduitstorting onder de huid. Wanneer de zwelling na een tijd afneemt, zakt het bloed naar de lagere delen van uw voet, waardoor uw tenen en hiel ook blauw worden. Het is vaak nog onduidelijk of de enkelband verstuikt of ingescheurd is. Kunt u onmogelijk alleen lopen, dan raden wij aan om direct hulp te zoeken. Het kan zijn dat er dan iets gebroken is.
Een verzwikking van de enkel geneest meestal vanzelf. Rust nemen en niet belasten is de eerste paar weken van belang. Uw registerpodoloog kan eventueel de enkel intapen, zodat de enkel in een positie wordt gebracht dat genezing van de enkelbanden en/of spieren kan plaatsvinden. Ook kan uw registerpodoloog na een aantal weken u spierversterkende oefeningen meegeven om de enkel sterker te maken. Mocht u een afwijkende voetstand hebben die kan bijdragen aan het eerder omzwikken van de enkel, dan kan uw registerpodoloog steunzolen maken om de voetstand te corrigeren. Hierdoor wordt de voet in een neutrale positie gedwongen wat de kans op omzwikken vermindert. Verder kan er met een brace meer stabiliteit aan de enkel worden gegeven tijdens sportactiviteiten.
Meteen nadat u uw enkel verstuikt heeft, is het van belang dat u deze meteen koelt met ijs en hoog legt. Leg het ijs niet direct op de huid, maar wikkel dit in een handdoek om te voorkomen dat uw huid bevriest. Het aanleggen van een drukverband oefent druk uit om verdere zwelling te voorkomen. Probeer ook snel weer te lopen, dit bevordert het herstel. Is lopen moeilijk en verergert het de pijn? Loop dan niet verder en neem dan contact op met uw huisarts. In enkele gevallen kan uw huisarts u doorverwijzen naar een van onze registerpodologen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de ernst van uw gekneusde enkel.
Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.