Morbus Sever is een aandoening van de groeischijf in de hiel en komt voornamelijk voor bij kinderen. Meestal ontstaan de klachten tussen een leeftijd van 8 tot 15 jaar. Jongens hebben hier vaker last van dan meisjes. Ieder kind heeft groeischijven bij de botten, welke sluiten naarmate het kind volwassen wordt en dus uitgroeit. Bij Morbus Sever is de groeischijf van het hielbeen aangedaan (zie afbeelding). Op deze groeischijf hecht de achillespees aan. Wanneer er vergrote trekkrachten op de achillespees zijn, kunnen hierdoor pijnklachten ontstaan. Vaak is de pijn zeurend of stekend en erg vervelend.
Morbus Sever kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door een afwijkende voetstand. Wanneer de voet naar binnen zakt, ontstaat er een bochtje in de achillespees waardoor de trekkrachten op de achillespees en de groeischijf vergroten. Door de vergrote trekkracht op de groeischijf kan deze geïrriteerd raken en pijnklachten veroorzaken. Het vergroten van de trekkrachten kan ook veroorzaakt worden door het dragen van verkeerd schoeisel of door het uitoefenen van een intensieve sport waarbij veel gesprint, afgezet, gesprongen wordt. Denk hierbij aan voetbal, hockey, turnen, etc.
Wanneer de klachten ontstaan door een afwijkende voetstand, kan de registerpodoloog door middel van een podotherapeutische zool de voetstand corrigeren en zo de trekkrachten op de achillespees en de groeischijf verminderen. Op deze manier kunnen de klachten verminderen. Hierbij is het belangrijk dat er een stevige schoen gedragen wordt met een stevige zool en een stevig contrefort (hielomkapping) om te ondersteunen.
Regelmatig wordt er doorverwezen naar een (kinder-) fysiotherapeut voor aanvullende behandeling. Deze behandeling bestaat meestal uit oefeningen die bijvoorbeeld bestaan uit rekoefeningen voor de kuitspieren. Er zijn enkele oefeningen waarmee u ook thuis zelf al kunt beginnen. Merkt u echter pijn tijdens het uitvoeren van een oefening, stop dan direct en raadpleeg eerst de registerpodoloog voor advies.
Het beste is om de activiteiten waarbij de pijnklachten toenemen tijdelijk te verminderen. Op deze manier kan de groeischijf tot rust komen en herstellen. Echter is het vaak zo dat de klachten weer terugkomen wanneer de belasting weer opgevoerd wordt. Daarom is het raadzaam om langs een registerpodoloog te gaan om na te laten kijken of de klachten in verhouding staan tot een verkeerde voetstand.
Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.