Hielspoor

Last van hielspoor? Pijn aan de hiel kan verschillende oorzaken hebben, waarvan de twee meest voorkomende hielspoor en fasciitis plantaris (peesplaatontsteking) zijn. Vaak worden hielspoor en fasciitis plantaris door elkaar gebruikt omdat de ervaren klachten vergelijkbaar zijn. Wat is hielspoor precies? Aan de onderkant van de voet bevindt zich een peesplaat, de zogenaamde fascia plantaris. Bij hielspoor ontstaat verkalking aan de aanhechting van de peesplaat aan de hiel, waarbij extra botaangroei aanwezig kan zijn.

Oorzaken van hielspoor

Hielspoor is een kenmerkende overbelastingsklacht. Bij overgewicht of doorzakken van de voet ontstaat er te veel trekkracht op de peesplaat die onder de voet loopt. Dit leidt tot kleine scheurtjes bij de aanhechting van de peesplaat aan het bot. Als reactie hierop gaat het lichaam extra botweefsel aanmaken. Deze botaangroei aan het hielbeen fungeert als een soort versteviging van de aanhechting van de peesplaat. 

Symptomen van hielspoor

Mensen met hielspoorklachten ervaren een stekende pijn in de hak tijdens het lopen. De eerste stappen na het opstaan zijn vaak pijnlijk, en de voet voelt mogelijk ook stijf aan. In dit geval kan de peesplaat geïrriteerd of zelfs ontstoken zijn. Wanneer er sprake is van ontsteking van de peesplaat, wordt dit fasciitis plantaris genoemd. Het is belangrijk op te merken dat hielspoor en fasciitis plantaris twee verschillende termen zijn die vaak door elkaar worden gehaald. Hielspoor is eigenlijk het gevolg van irritatie of ontsteking van de peesplaat.

Behandeling van hielspoor

Als u vermoedt dat u hielspoor heeft, kan uw registerpodoloog de oorzaak van de klacht onderzoeken en eventueel corrigerende steunzolen maken voor verlichting. Deze steunzolen zijn ontworpen om de trekkracht op de peesplaat onder de voet te verminderen. Indien nodig kan ook zacht materiaal in de hielen worden geplaatst voor schokabsorptie, waardoor inwerkende krachten op het hielbeen worden gedempt.

Steunzolen tegen hielspoor

Met behulp van een goede steunzool kunnen we uw voetstand corrigeren. Het is essentieel om de doorgezakte voetboog in het midden aan de binnenzijde van de voet te ondersteunen. Door specifieke podotherapeutische elementen in de steunzool te gebruiken, wordt de voet gedwongen in een neutralere voetstand te staan, waardoor de voet rechter komt te staan. Hierdoor worden de structuren aan de binnenzijde van de voet, inclusief de peesplaat onder de voet, minder belast. Door de meer rechte voetstand tijdens het lopen valt de voet ook minder ver naar binnen, wat indirect meer steun aan de enkels geeft en voor meer stabiliteit zorgt. Daarnaast zorgen de steunzolen voor een betere drukverdeling onder de voet.Het is belangrijk op te merken dat podotherapeutische steunzolen de voetstand niet permanent kunnen corrigeren. Dit betekent dat wanneer u de steunzolen niet draagt, uw oude voetstand terugkeert. Dit verklaart waarom de meeste mensen met hielspoorklachten niet meer zonder steunzolen willen lopen.In gevallen waar de voet meer rek nodig heeft, kan het gebruik van een hielspoor sok helpen om de peesplaat licht onder spanning te houden. Tot slot zal de registerpodoloog u voorzien van gedegen schoenadvies en/of advies met betrekking tot fysieke beweging en rust. Met de juiste oefeningen kunt u zelf ook bijdragen aan het bevorderen van het herstel.

Wat kan ikzelf doen om klachten van hielspoor te verminderen?

Uw registerpodoloog kan rek- en strekoefeningen aanbevelen, waardoor de peesplaat geleidelijk wordt belast tijdens het lopen (warming-up). Voor hielspoorklachten kunt u zelf ook actief werken aan het herstel thuis. Door rust te nemen, vermindert u de belasting op de peesplaat onder de voeten, wat het herstel bevordert. Het dragen van stevig schoeisel is ook essentieel om de voet zoveel mogelijk te ontzien tijdens het lopen.

Plan direct een afspraak

Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.