Overbelasting van de kuitspier, medisch bekend als "Surmenage van de musculus gastrocnemius", kan optreden wanneer de tweekoppige kuitspier aan de achterzijde van het onderbeen te zwaar belast wordt. Deze spier loopt van de knieholte naar de hiel via de achillespees. De musculus gastrocnemius is zichtbaar bij het aanspannen en heeft functies zoals het buigen van de knie en het strekken en optrekken van de binnenrand van de voet.
Bij overbelasting, ook wel surmenage genoemd, kan er in ernstige gevallen een scheuring (ruptuur) van de spier optreden, bekend als een "zweepslag van de kuit". Dit kan een gedeeltelijke of volledige scheuring zijn en ontstaat vaak bij het aanzetten voor een sprong of sprong. De behandeling omvat rust nemen, het bevorderen van de bloedcirculatie in het been en het opbouwen van mobiliteit, stabiliteit en spierkracht.
Een surmenage van de musculus gastrocnemius, ook wel bekend als overbelasting, ontstaat wanneer de spier te zwaar belast wordt en onvoldoende tijd krijgt om te herstellen. Dit kan gebeuren door herhaalde, te zware trainingen waarbij de spier overmatig wordt belast. De spier wordt dan te veel gevraagd, wat leidt tot pijnklachten.
Bij een overbelaste spier voelt men vaak een zeurende pijn tijdens belasting, vooral tijdens het lopen. Daarnaast kan de spier warmer aanvoelen en mogelijk licht gezwollen zijn.
De registerpodoloog kan verlichting bieden aan overbelaste kuitspieren door het gebruik van podotherapeutische steunzolen. Deze steunzolen kunnen een afwijkende voetstand corrigeren en eventueel een lichte hakverhoging bevatten. Hierdoor wordt tijdens het lopen de trekkracht op de spier verminderd, wat de spier de kans geeft om tot rust te komen en te herstellen.
Daarnaast kan de registerpodoloog rekoefeningen aanbevelen als onderdeel van een warming-up en cooling-down. Deze oefeningen verminderen de belasting op de spier tijdens het lopen, wat de pijnklachten kan verminderen. Het handhaven van een goede balans tussen de belasting die de spier aankan en de daadwerkelijke belasting is ook belangrijk. Als de belasting te hoog is, moet deze worden verminderd. Tot slot kan de registerpodoloog advies geven over geschikt schoeisel, rekening houdend met de stevigheid van de schoen.
Het is belangrijk om voldoende rust te nemen om de overbelaste kuitspier de gelegenheid te geven te herstellen. Daarnaast kunt u overwegen schoenen te dragen met een lichte hakverhoging, omdat dit de trekkracht op de spier kan verminderen.
Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.